Pola četvornoga metra na svakog Zagrepčanina

Bez autora
Nov 04 2010

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je otvoreno toliko trgovačkih centara da po tome uvelike stižemo europske prosjeke. Kada se sutra otvori još jedan u nizu - Arena centar, po trgovačkim kvadratima Zagreb će prestići Beč i Ljubljanu. Zanimanje ulagača i dalje je veliko, no potrošnja vrlo skromna. Pola četvornoga metra na svakog Zagrepčanina - toliko je, naime, s ovim, posljednjim centrom na Laništu, izniknulo trgovačkih kvadrata. Čak tri nova trgovačka centra planiraju se graditi i u Rijeci. Iako znaju da je trenutačna potrošnja slaba, a građani oprezni, svi se oni žele ovdje pozicionirati. Očekuju da će 2011. biti godina oporavka. U odnosu na prošli rujan, potrošnja se povećala za skromnih 0,4 posto. Daleko je to od brojeva koji bi mogli izvući trgovce, upozoravaju domaći obrtnici. Upravo su oni najviše osjetili dolazak velikih trgovačkih lanaca i krizu. Unatrag dvije godine zatvoreno je oko tri tisuće trgovačkih obrta.

Pola četvornoga metra na svakog ZagrepčaninaU posljednjih deset godina u Hrvatskoj je otvoreno toliko trgovačkih centara da po tome uvelike stižemo europske prosjeke.

Kada se sutra otvori još jedan u nizu - Arena centar, po trgovačkim kvadratima Zagreb će prestići Beč i Ljubljanu. Zanimanje ulagača i dalje je veliko, no potrošnja vrlo skromna.

Pola četvornoga metra na svakog Zagrepčanina - toliko je, naime, s ovim, posljednjim centrom na Laništu, izniknulo trgovačkih kvadrata.

Čak tri nova trgovačka centra planiraju se graditi i u Rijeci. Iako znaju da je trenutačna potrošnja slaba, a građani oprezni, svi se oni žele ovdje pozicionirati. Očekuju da će 2011. biti godina oporavka.

U odnosu na prošli rujan, potrošnja se povećala za skromnih 0,4 posto. Daleko je to od brojeva koji bi mogli izvući trgovce, upozoravaju domaći obrtnici. Upravo su oni najviše osjetili dolazak velikih trgovačkih lanaca i krizu. Unatrag dvije godine zatvoreno je oko tri tisuće trgovačkih obrta.

Istodobno, kupce se mami u nova, blještava mjesta kao stvorena za trošenje novca. Zakupci se mijenjaju, megakvadrati ostaju - čekajući vrijeme kada će građani imati što izvaditi iz novčanika i bezbrižno to potrošiti.

Najveća investicija u ovom sektoru u središnjoj i istočnoj Europi

Na Laništu se sutra službeno otvara novosagrađeni trgovačko-zabavni Arena centar u koji je međunarodni konzorcij TriGranit uložio 350 milijuna eura. Na 200 tisuća četvornih metara prostora nalazi se više od 220 različitih trgovina, mnogobrojni restorani te zabavni sadržaji, među kojima i jedna od najvećih kuglana u Hrvatskoj.

Gradnja Arena centra trajala je oko godinu i pol. U njoj će biti zaposleno oko tri tisuće ljudi.

Glavni izvršni direktor konzorcija TriGranit Arpad Torok rekao je kako projekt ne bi bilo moguće realizirati bez suradnje s partnerima-izvođačima projekta i više od 200 iznajmljivača koji su i unajmili više od 95 posto prostora.

Među njima je izdvojio Sportinu i Iris Grupu, C&A, GAP, New Yorker te H&M (koji još nije spreman za otvaranje), dodavši da je oko 20 posto iznajmljivača sa svojim dućanima prvi put u Hrvatskoj, a neki prvi i u regiji. Više od 50 posto prostora unajmili su domaći obrtnici i poduzetnici.

I Torok i direktor TriGranita u Hrvatskoj Vlaho Kojaković naglasili su da taj Centar sa susjednom sportskom dvoranom Arenom Zagreb čini jedinstvenu cjelinu koja od naselja Lanište stvara novo središte Zagreba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik